Демонтаж на алтернатор

Post Reply
martin7937
Администратор

Демонтаж на алтернатор

Post by martin7937 » Thu Aug 15, 2013 2:55 pm

Много ме изнервя да му се не види, всичко започна да примигва.. Като натоваря инсталацията и умират чистачките, влачат се и т.н.
Струва ми се, че ще видя голям зор с демонтажа на алтернатора, но може би този уикенд ще го разчастя. Някакви съвети или насоки?
Може би ще е най-правилно просто да оставя колата в някой сервиз, за да махнат алтернатора и да го обслужат. Според мен отдавна е за смяна на четки или нещо друго.. Показанията по ръководство за модела са за 14 волта, а при мен без товар е 13.3-13.4. Имам едно съмнение, че заради този проблем се получават гафовете и със смесите, които наблюдавам понякога..
Някой свалял ли си е алтернатора на улицата, без подемник/канал? Инструменти поне имам...
Image

skydiver
GT addicted

Re: Демонтаж на алтернатор

Post by skydiver » Thu Aug 15, 2013 3:20 pm

13.3-13.4 - заминал е Марто,за ремонт си.Ако продължиш - скоро и акумулатор.
Ще сваля едни снимки от мероприятието,на което свалях алтернатора на П10ката.

martin7937
Администратор

Post by martin7937 » Thu Aug 15, 2013 3:22 pm

А беше ли зор? Струва ми се, че е много набутано всичко точно около алтернатора и ще ми се стъжни живота. Все съм правил завряни и забутани неща, ама точно с алтернатора мисля, че ще бера ядове..

пп - акумулаторите ги моря заради усилвателя, който е много грозен откъм товар. Стамен ми беше подарил един капацитатор преди време, с чийто монтаж нещата се подобриха преди време, но все пак...
Image

skydiver
GT addicted

Post by skydiver » Thu Aug 15, 2013 4:21 pm

Беше зор...
Вътре има доста неща,които да му пречат.
Разгледай как са организирани при теб нещата и свали всичко,дето може да се свали и дето пречи.
Ето при мен откъде излиза (единствено !) алтернатора.
Image
На бас,че и при теб ще е така.
Бих ти дал съвет да свалиш направо редиатора,защото аз отчупих малко парче от щуцера на радиатора...,можеше и да е голямо...
Вижда се,че съм свалил скобите на радиатора горе.

martin7937
Администратор

Post by martin7937 » Thu Aug 15, 2013 5:18 pm

Адската глупост... Еми така ще е, как да е друго яче, нали и при мен от там студената тръба на климатика...
Само като гледам и започвам да се отказвам. А и не мисля, че е възможно да го пусна надолу, да падне изпод кората някъде...
Тая кола само работа ми намира да му се не види... :?
Image

skydiver
GT addicted

Post by skydiver » Thu Aug 15, 2013 7:42 pm

Надолу - в никакъв случай!
Тръбата леко я буташ колкото е необходимо да излезе...
Оставиш ли я на сервиз и то на човек,дето не е от "нашите" , смятай как ще го извадят!
Ако не си сменявал антифриза - ето ти добър повод :) !

martin7937
Администратор

Post by martin7937 » Fri Aug 16, 2013 9:00 am

Нощес поразгледах как стоят нещата при мен. Положението е плачевно..
Надолу няма как, пречат му толкова много неща, особено компресора на климатика..
Нагоре има изгледи да стане и то без да се маха радиатора. Ще трябва да махна обаче алуминиевото коляно монтирано на главата, от което излиза горния маркуч с водата към радиатора. Много скоро си сменях антифриза и ми е чиста цялата система, предвид което разправията с демонтажа на радиатора ще е напълно на вятъра.
Звъннах вчера на майната да си каже мнението ама пусто нали сега е по морето и го дава оборотен та не вдига :mrgreen:
И да - дам ли я на някой сервиз, убеден съм, че ще предобрят нещо, защото е толкова закучено, че шанса да ми я върнат по-зле отколкото е била, е налице..
Image

Xedox
DE+T pioneer

Post by Xedox » Mon Aug 19, 2013 6:48 pm

Нееее.... Вчера след здраво раздаване на газ цял ден спирам си колата пред нас, днес вечерта отивам да проверя нещо-няма никой. Акумулатора 0.7 V :lol: Паля след 1 час с кабели, с простотии - алтернатора показва 12.1 без консуматори. Мартоооо Its a f*cking voodoo magic man!!!
eGTT

martin7937
Администратор

Post by martin7937 » Tue Aug 20, 2013 9:33 am

Хахахах... А добър ден :lol:
Не ми е останало време да се занимавам с този проблем, но се отказах да го отстранявам сам. Може би другата седмица ще я оставя в сервиз, за да го свалят и ремонтират.
Image

skydiver
GT addicted

Post by skydiver » Tue Aug 20, 2013 9:35 am

Xedox wrote:Нееее.... Вчера след здраво раздаване на газ цял ден спирам си колата пред нас, днес вечерта отивам да проверя нещо-няма никой. Акумулатора 0.7 V :lol: Паля след 1 час с кабели, с простотии - алтернатора показва 12.1 без консуматори. Мартоооо Its a f*cking voodoo magic man!!!
Май е тръгнала само по П10-ките, и моята беше първа...
"Изяде" два акумулатора,м@мицата му и алтернатор...

caviara
VVL founder

Post by caviara » Wed Aug 21, 2013 11:30 pm

skydiver wrote:
Xedox wrote:Нееее.... Вчера след здраво раздаване на газ цял ден спирам си колата пред нас, днес вечерта отивам да проверя нещо-няма никой. Акумулатора 0.7 V :lol: Паля след 1 час с кабели, с простотии - алтернатора показва 12.1 без консуматори. Мартоооо Its a f*cking voodoo magic man!!!
Май е тръгнала само по П10-ките, и моята беше първа...
"Изяде" два акумулатора,м@мицата му и алтернатор...
май не само Р10...
на брат ми N15 също :(
май е епидемия
:(
Aматьор с нек'ъф хибрид

martin7937
Администратор

Post by martin7937 » Fri Sep 13, 2013 7:36 pm

Демонтажът на алтернатор от SR20DE мотор е невъзможен в полеви условия. Единственият възможен начин е да се свали отдолу, на канал или подемник, задължително чрез демонтирането на компресора на климатика преди това (не е нужно системата да се източва).

За жалост при мен проблемът е на друго място, неизвестно до този момент.. Алтернаторът ми работи перфектно, лагерите са ОК, намотките, диодния блок.. Реле-регулатора заедно с четките също беше ОК, но въпреки това го подменихме с нов.
Независимо от всичко ситуацията е слдната - на празен ход, без товар, на акумулатора се отчитат около 14 волта. В момента в който се пуснат консуматори, напрежението се срива до 12.4-12.6 волта. Увеличаването на оборотите до някаква степен компенсира този спад, но това не е особено успокоение.
На моята кола беше монтиран друг алтернатор (работещ, свален от автомобил) заедно с друг читав акумулатор - резултатът е същия..
Нещо по тоците/кабелите не е ОК. Направих директна връзка от алтернатора до динамото с нов отделен кабел, изваждайки от уравнението старата верига, но дори и това не помогна - всичко си остана същото.

Общо взето всички се обединиха около идеята за лоша маса, но не изключвам и друг проблем. Така или иначе това не ми е по силите да го разгадая сам, така че следва продължение. Ако някой има предложения, добре дошъл е.

Огромни благодарности към Марто CoolMax за търпението и съдействието. Дидо Рашков пък изигра ролята на донор. Общо взето си строшихме нервите 2 дни, а в крайна сметка нищо не се получи. Но този проблем ме дразни и ми пречи, предвид което скоро ще потърся съдействие от друг човек, спец по тоци..
Image

skydiver
GT addicted

Post by skydiver » Sat Sep 14, 2013 11:12 am

При мен на П10ката е така...
Имам читав майстор,но тук ,в Дупница.
Когато откарах колата само за проверка,той също предположи,че масите са започнали да се "уморяват"...
Ще пиша,когато имам ъпдейт.

martin7937
Администратор

Post by martin7937 » Mon Sep 16, 2013 6:26 pm

Ситуацията става още по-заплетена. Днес отидох при най-читавите разбираци на тоци, които познавам. Занимават се с аларми и са доста в час. За жалост отново ударих на дърво. Мереха, ширеха, опъваха кабели, чудесии - в крайна сметка нищо, проблемът си остава.
Маса от акумулатора директно към блока - никакъв резултат. Маса от акумулатора директно към дебел сноп черни кабели (маса) вътре в купето - никакъв ефект. Директно ток (отново) от алтернатора към акумулатора - никаква промяна.
Доста дълго време се чудиха и казаха, че проблемът е в алтернатора, което вече съм отхвърлил като опция. Посъветваха ме да си купя и монтирам по-мощен алтернатор - моят е 80А, да взема от някоя Р10 дизел и да го сложа. На мен това ми се струва абсурдно дори като идея, камоли да го приема за решение..
Ще се опитам до края на седмицата да отида до още 1-2 места, този път ще се съсредоточа върху майстори, които се занимават с алтернатори.
Image

Post Reply