Primera eGT

В този форум се намират проектите по създаването на нашите автомобили
Post Reply
karlos_racing
Track специалист

Primera eGT

Post by karlos_racing » Tue Jul 23, 2013 2:17 am

Доста съм мислил и продължавам да мисля за какво да бъде подготвена колата:дали да се за тайм атак,дали за свободни карания или пък по правилата за БФАС.Това е нещото,по което мисля най-много,защото разликите в различните дисциплини е с много големи различия по отношение на окачване,интериор и т.н.
Като цяло по колата съм планувал да правя следното:
-първо ще започна с подмяната на предните амортисьори.Имам желание да сменя оригиналните Монро с KYB excel g.Може би най-евтиния вариант,но съм безкрайно доволен от задните,който са същата марка и модел.Чувам и добри отзиви за Tokico,но там нямам никакво виждане.От личен опил на предния ми автомобил бях с такива и ми се струват мекички.Ако имате някакво мнение по въпроса може да го споделите.
-след това преминавам към смяна на спирачките от комбито на еГТ-то.Идеята ми тук е да си ползвам зимните гуми с 14 цоловите джанти за комбито.Като накладки за големите дискове мисля да заложа на EBC yellowstuf.Цената е повече от приемлива и отзивите също.
Забравих да започна с махане на всичко от интериора,което ще се окаже не нужно.В това число влизат и климатик и газовия инжекцион.Това ще е най-лесно,защото не е свързано с пари.Изброените по горе неща се надявам да ги реализирам до края на тази година,най-късно до началото на следващата.По окачване и спирачки мисля да е това.След това преминавам към силовия тунинг.Ще продължа друг ден,защото стана доста късно.
Щом е за родината,газ до ламарината :)

skydiver
GT addicted

Re: Primera eGT

Post by skydiver » Tue Jul 23, 2013 9:44 am

Добре дошъл и честита първа тема!
Успех с проекта!

karlos_racing
Track специалист

Post by karlos_racing » Tue Jul 23, 2013 1:50 pm

Благодаря ти,Роска.Ти знеш за какво става на въпрос,но нека и другите да знаят.Искам да кажа само,че няма да откривам "топлата вода",защото това което искам да направя вече е направено в БГ.Продължавам с мераците ми към колата.След скромния ми опит в любителските състезания разбрах,че само с добро окачване резултати не може да се очакват.Поради тази причина се замислих и за засилване на мощността на колата.
Като първо нещо от силовия тунинг обмислям закупуване на изпускателен колектор 2.5" и генерация на 63мм. с резонатор и крайно гърне.
След като бъде осъществено и това се преминава към набавяне на JWT S4 разпределителни валове.С тези валове ще е хубаво да има и едни раздвижни колела.
С тези 2 стъпки целта ми е повишаване да мощността без да се разглабя двигателя.Едва след като се осъществи всичко това ще се търси блок с лек колянов вал от П11ГТ,ревизия на блока,набавяне на бутала N1 от SR16VE и след това ще е трансплантацията.Отново искам да подчертая,че това е почти същия сетъп като на fabio и на Марто (ако не се лъжа) и ще се радвам ако помагат с различните тънкости при осъществяването на този проект.Не знам дали и кога ще мога да го осъществя този проект,защото в близко бъдеще ще ми предстои създаване на семейство със всичките му "екстри" и който е минал по този път би ме разбрал.От сега нататък започвам с осъществяването леко по леко.Всищност аз вече започнах,като прехвърлих CD-то в комбито.За сега на мястото му е дупка,но обмислям поставянето на мини табло с копченца за неща,който все още не съм измислил.Едно от копчетата със сигурност ще е дублиране на перката на радиатора.

karlos_racing
Track специалист

Post by karlos_racing » Thu Jul 25, 2013 7:12 pm

В момента колата тежи 1240 кг.Ще видим до къде може да слезне,но не очаквам да падна под 1150 кг.

karlos_racing
Track специалист

Post by karlos_racing » Mon Jul 29, 2013 11:35 pm

Имам си вече 15" джанти за сликове ;)
20130728_123914-1.jpg
20130728_123914-1.jpg (79.36 KiB) Viewed 35091 times
20130728_123950-1.jpg
20130728_123950-1.jpg (89.13 KiB) Viewed 35091 times
20130728_124118-1.jpg
20130728_124118-1.jpg (68.46 KiB) Viewed 35091 times

karlos_racing
Track специалист

Post by karlos_racing » Wed Aug 14, 2013 9:42 pm

Вече направих една от стъпките свързани със спирачките.Примерата вече е с 280мм.дискове.Подобрих леко и охлаждането им,като махнах халогените и изрязах подкалниците.Следващите стъпки са махане на климатика,газовия инжекцион и отстраняване на изолацията от пода.Също така имам един маншон за смяна и искам да спра и теча на масло от капака на клапаните.
п.п. Виждам,че по-темата има сериозен интерес.Питам се,защо никой не казва и дума по проекта или да даде някакъв съвет,защо софийската група си контактуват постоянно (обменят съвети,помагат си),а хората от провинцията (в който спадам и аз) все едно се крие всичко това ?
За това съм се регистрирал и в двата форума,да споделям всичко,което правя по колата си,защото знам че в един или друг момент може да е полезно на някого.

skydiver
GT addicted

Post by skydiver » Thu Aug 15, 2013 8:59 am

Няма такова нещо,Киката!
Хората са отпуск и рядко влизат май...,пък и тук не сме много.
Отностно охлаждането - ето ти една чудесна идея,реализирана при R35,мисля,че с повече играчка може да се изработи и за Примера:
http://blog.bespokeventures.com/2012/06 ... -diffuser/
http://www.gt-rr.com/product.html?m=rev ... 11&id=1678

Image
Аз за себе си това съм решил да правя :lol: ,кога обаче...

karlos_racing
Track специалист

Post by karlos_racing » Thu Aug 15, 2013 11:01 am

Да,това е напълно възможно да се направи.Особенно както е в момента при мен би станало доста лесно.Скоро ще направя подробни и с високо качество снимки за да покажа как стана с отрязаните подкалници и премахнатите халогени.

martin7937
Администратор

Post by martin7937 » Thu Aug 15, 2013 2:36 pm

Форумът е изключително млад, в него има доста малко теми, регистрираните потребители са също много малко, а тези от тях, които въобще пишат, се броят на пръстите на едната ми ръка. Въпреки всичко, първият упрек не закъсня.
Участието във форума (този или който и да е друг форум по света) е по желание. Ангажименти един към друг нямаме. Пишем от удоволствие, в свободното си време, предимно за безумните си и глупави хобита.
Росен например няма тема в този форум, а когато направи промяна по автомобила си, ъпдейтва темата в Нисан форума. Да го посочим с пръст и да му се скараме ли?
Имал си желание, регистрирал си се, направил си си тема, пишеш в нея. Който има интерес и желание, следи написаното, дава съвети. Кому са нужни упреци? И защо трябва да се делим на софиянци и провинциалисти? В този ред на мисли - аз към кои спадам, че ми е трудно да се разпозная на 100% в една от двете групи?
Успех с проекта.

пп - преди много време бях чул изключително забавна шега по мой адрес - че съм си бил заварил рейката на колата, за да карам с нея само направо :lol: Готиното в случая е, че лафът е наистина забавен. Лошото обаче е, че дойде от неправилните хора в много неподходящ момент. Премълчах си, няма и как друго яче, беше си забавно, макар и на мой гръб. Всеки човек обаче храни някакво его :)
Image

skydiver
GT addicted

Post by skydiver » Thu Aug 15, 2013 3:29 pm

martin7937 wrote: Росен например няма тема в този форум, а когато направи промяна по автомобила си, ъпдейтва темата в Нисан форума. Да го посочим с пръст и да му се скараме ли?
Росен едва вечер писа,писа,почти 1 час,снимки ,описвания и т.н,неща,които са специфични за П11 ГТ (щото се оказва,че освен механично,приликите със 131 коньовия вариант са малко),и които не съм поствал в Нисан форума и ...му дропна нета.
Т.е ще я направи темата,само че като му остане време и му пожелавам читав нет тогава :D !!!
А пък дотогава ще спами темите на другите тук... :D

Xedox
DE+T pioneer

Post by Xedox » Fri Aug 16, 2013 12:23 pm

Хм.. бат Росене, това което си сложил като опция за Р35-цата сигурно струва колкото наще двете коли :D , а и си мисля че е минавало няква форма на аеродинамичен тунел щото иначе тая нарязаната дъска така сглобена на око най-много да започне да свири интересно над 60км/ч :D Моето мнение е,че това е безмислено. Ако ОП-а толкова сериозно мисли да върти по писти направо да забива керамични дискове и да забравя за аеродинамично охлаждане на спирачките защото това на Примера в нашите условия клони към научна фантастика.
П.С. Като си махнал халогениете и си "нарязал" калниците според мен(единствено лично мнение) си направил точно нищо по отношение на охалждане на спирачните дискове/апарати. Неслучайно дисковете са с вентилационни отвори и геометрията на "лопатките" е сметната/изградена да засмуква въздух извън диска и да го "помпи" към вътрешността на диска. Тази своеобразна турбина има сигурно десетки пъти по-висока ефективност изразена в налягане дебит на потока през диска, отколкото ти можеш да осигуриш с насрещно движение. решението при тебе е само по-високотемпературоустойчиви материали. Забрави за допълнително въздушно охлаждане.
Last edited by Xedox on Fri Aug 16, 2013 5:25 pm, edited 1 time in total.
eGTT

skydiver
GT addicted

Post by skydiver » Fri Aug 16, 2013 3:10 pm

Xedox wrote:Хм.. бат Росене, това което си сложил като опция за Р35-цата сигурно струва колкото наще двете коли :D , а и си мисля че е минавало няква форма на аеродинамичен тунел щото иначе тая нарязаната дъска така сглобена на око най-много да започне да свири интересно над 60км/ч :D Моето мнение е,че това е безмислено. Ако ОП-а толкова сериозно мисли да върти по писти направо да забива керамични дискове и да забравя за аеродинамично охлаждане на спирачките защото това на Приемра в нашите условия клони към научна фантастика.
Вчера беше там страницата....
Цената беше под 3k $,обаче с доста забележки :shock:
Иначе това ще работи при Р35,щото там и дисковете ще са различни :
Image
T.e основа (към главината) и диск,като между тях има пространство,откъдето да се охлаждат :
Image
Но тук нагазихме мнооого надълбоко.
Всеки,който се захване с тунинг, рано или късно осъзнава,че качествен сетъп на окачване и спирачки е по-скъп от сетъпа на мотора...,а пък за поддръжка във времето да не говорим...
Както и да е,според мен Киката не е попречил да охлаждането,даже мисля ,че го е подобрил.Истината е замерване на дисковете след каране "преди и сега".
Иначе не е ясно какво точно е постигнато.
В този ред на мисли,някой има ли инфо за качествени лазерни термометри,но да не са "майка си и баща си" ?

Gadniara
Track специалист

Post by Gadniara » Sat Aug 17, 2013 7:27 pm

Аз не се смятам за разбиращ от автомобили, аеродинамики, спирачки и окачвания за това мисля да пиша само за неща изпитани на собствения ми гръб, а именно: След като премахнах изцяло пластмасовите подкалници на моята кола (тя халогени никога не е имала) и нищо не пречеше на въздуха да влиза направо към вътрешната част на джантите и след карането на Нисан събора за пръв път откакто изобщо карам на Калояново нямах никакъв проблем с прегряването на спирачките. Това го пиша от позицията на човек имащ вече над 200 обиколки на пистата и изпитал го лично. Преди докато карах с подкалниците дисковете ми посиняваха, а накладките се овъгляваха един вид и им трябваше известно време каране да кажем 200-300 км. за да се възстановят, след като премахнах подкалниците дори не ми посиняха дисковете в тази зверска жега която беше на събора и с накладките също нямаше проблем спираха си както преди карането... Изводите ги оставям на вас. Всичко написано от мен се базира на личната ми преценка и не е обосновано с конкретно измерване на температурата на самите дискове. Поздрави за хубавия форум и успех на всички с проектите!

karlos_racing
Track специалист

Post by karlos_racing » Sat Sep 21, 2013 9:31 pm

От доста време няма почти никакво развитие по колата до днес.Пристигнаха гумите на колата за новия сезон:
20130921_174243-1.jpg
20130921_174243-1.jpg (72.1 KiB) Viewed 34596 times
20130921_174316-1.jpg
20130921_174316-1.jpg (89.57 KiB) Viewed 34596 times
20130921_174300-1.jpg
20130921_174300-1.jpg (55.69 KiB) Viewed 34596 times
Гумите са Bridgestone Potenza RE040 с размери 205/40/17.
След като мине утрешния ден и изразходя газта в бутилката,започвам демонтажа на газовия инжекцион и климатика.Ако някой преди мен е демонтирал климатик може да ми каже,ако има някакви тънкости при отстраняването му.

skydiver
GT addicted

Post by skydiver » Tue Sep 24, 2013 4:46 pm

Честито гуми!
Тънкости няма,само лекичко отвивай и така.

Post Reply