Благодаря за обясненията! Става ми едно такова топло на душата, когато хора, на които им е писнало да дъвкат тези неща, ги обясняват отново надълго и нашироко на начинаещите кандидат-тунери, като мен!
Иначе за колата...
Наскоро бяха сменени гарнитурата на капака на клапаните (моята беше се спекла и течеше), маслото (Mobil 1 5W-50 Peak Life), масления филтър, маркуча за високо налягане на хидравличната течност (моят беше сцепен) и нок-сензора (китайски, оказа се дефектен

) и от тогава се радвам на около 500 км без течове...до днес, когато реших да изчистя пораженията под капака - всичко беше в масло.
Метнах се в работни дрехи, вдигнах капака на Лисанчу да огледам за вдъхновение какво да правя и се почна. Омотах в найлонови пликове клемите на акумулатора, дистрибуторна капачка, датчици, клеми, кабели...всичко, по което минава някакъв ток и отидох на автомивката на самообслужване до блока ми. Разстоянието е около 300 метра с обикалянето, та двигателя нямаше възможност да загрее, докато преместя колата до там. Напръсках двигателя със силен обезмаслител и затворих капака, за да измия колата отвън, като през това време препарата да разтвори мазнотиите. Измих отвън, вдигнах капака и с четката, която до преди час се ползваше за миене на съдовете вкъщи, натърках навсякъде. Пръсках с топла вода от по-голямо разстояние. Доста мизерия падна. Пръснах пак с препарата, натърках и пак с топла вода. Падна голяма част от мизерията, но има какво още да се желае. Скоро ще повторя, като този път мисля да ида през нощта, когато няма хора, за да имам време да проявя малко труд и творчество и всичко под капака да светне.
След като привършиха жетоните от автомивката

избутах колата извън клетката, Вдигнах капака и почнах да вършея с прахосмукачката вътре в купето. През това време слънцето и полъха на вятъра поизцедиха водата от двигателя, където бяха останали капки, забърсах с една гюдерийка. Качих се, запалих и тръгнах на почетна обиколка, да може челното съпротивление да издуха каквото е останало.
Прибрах се пред блока, вдигнах пак капака и свърших нещо полезно - пуснах допълнителна маса на дебитомера.
Моля, не обръщайте внимание на розовия кабел

, само такъв имаха в магазинчето отсреща. Скоро ще го сменя.
Модификацията на дебитомера се случи за по-малко от 5 минути, имах още доста време и почнах проверка на почистените наскоро неща да видя какво е положението. Маркучите за картерната вентилация бяха чисти и сухи, дебитомера все още си блестеше от чистота, единствено тротъл бодито пак беше почерняло. Порових се малко в чуждите форуми и след сравнение на симптомите, ми се струва, че EGR-а е запекъл в отворено положение. Палих колата на място и подавах газ с едната ръка, а с другата държах клапана на EGR, който нито веднъж не го усетих да се движи. В нета има инфо как се затапва, как се премахва и какво се случва с маркучите. Затапването става бързо, но аз реших направо да го премахна, за да поизчистя коша от излишните за мен неща.

За целта ще посетя стругар да ми направи тапа за изпускателния колектор и планка за всмукателния.
Освен EGR, към интейка може да идват мизерии и от картерната вентилация. Моята, вярвам, си върши адекватно работата, но при положение, че намерих доста теми за редакция и пренасочване на маркучите, се зачетох малко по-задълбочено. Основно в две теми.
Ще постна само схемата, от нея се разбира всичко.
От първата тема от sr20forum:
За този метод трябва само една тетка и една тапа (вероятно и маркуч от капака на клапаните до тетката под catch tank-а).
Обаче, ровейки още, намерих един пич в sr20-forum, който е обяснил мноооого подробно различни варианти, описани като "добра", "страхотна" и "най-добра" идеи.
"Добра идея": Поставен е oil catch tank на маркуча между капака на клапаните и гофрето между въздушния филтър и тротъл бодито.
Следващия вариант е подобен, с тази разлика, че catch tank-а е на маркуча между интейка и PCV клапана. Една комбинация на двата варианта - два сепаратора по един от всяка страна, според мен ще е прилично изпълнение и ще помогне за намаляне на маслените пари в интейка. Това, което не ми харесва е добавянето на маркучи и съдове на място, което се старая да "изчистя" колкото се може повече.
"Страхотна идея": Подобно на първият вариант, обаче тук вместо "пасивен" кеч тенк, е поставена някаква помпа.
"Най-добрата идея": Маслена multi-stage помпа. Всякакви маркучи от капака на клапаните, гофрето и интейка са премахнати и минават единствено през помпата, ниско долу на блока. Не се виждат и изглежда изчистено, много по-добро и ефективно изпълнение в сравнение със заводското. Харесах си тоя вариант и след секунда бях в ebay и скролвах из обявите за такова чудо. Цената за цял кит - помпа, маркучи, ремък и ролка за коляновия вал, е 4-цифрена и НЕ започва с 1ххх.

Което от своя страна значи, че ще трябва да дам почти два пъти повече пари за някаква помпа, отколкото съм дал за колата... Е, 'айде мерси!
Някой ако има идея или насока за последната схема как може да се изпълни за по-малко пари, да казва - готови решения, DIY, на всичко ще съм доволен и благодарен!
Поздрави,
Цецо!