Като един виден домошар последните дни, най-накрая си изчистих мазата от всички излишни боклуци, но успях да изровя и комплект медни свещи NGK BKR6EY, които са на около 15к км. Купих ги и ги сложих веднага, след като станах собственик на Примерата, т.е. карал съм ги докато абсолютно всичко по автомобила е било сток. Не мисля, че имам причина да се притеснявам за състоянието им, предвид което ги използвах за експеримента и ако съм доволен, ще карам с тях.
В момента съм с NGK BKR6EIX, водят се уж най-доброто на NGK, различно от RACING серията им, на около... купих колата на 65к км, карал съм копърките 15к, а сега съм на 133к, т.е. излиза, че иридиевите са на около 55к км. Нямам оплаквания от тях.
Вдъхновен от Иво (Шарки от Варна) и на база тази тема в братския щатски форум http://www.sr20-forum.com/naturally-asp ... plugs.html" onclick="window.open(this.href);return false;, реших да опитам.
Вчера си поръчах нова дистрибуторна капачка, заедно с нов палец, от Евро 07 на фирмата YEC. Водят ги японски, уж хората са доволни от тях, ще видим. ОЕМ не успях да намеря. Стани ги беше разпродал, а Слави имаше опция да ми поръча, но с доставка в средата на септември, а аз съм крастав и не става. В крайна сметка с 50 кинта няма да фалирам.. Кабелите на свещите са ми практически чисто нови, купувани от САЩ, на 3 години и на не повече от 30к км.
Предвид горното, считам запалителната система за изрядна и общо взето би трябвало ако модифицирането на свещите е наистина ефективно, да го усетя.
Какво направих тази вечер - ами аналогично на стъпките в темата от SR20, почистих свещите, сложих си едни слъчеви очила
За жалост още с първата свещ усетих, че съм прекалил леко с изрязването. На снимката Вадим е изрязал масата точно до там, където свършва електрора. Аз малко повече си отпуснах ръката и моята маса свършва някъде посредата на керамиката
Общо взето не мисля, че нещо фрапантно се е случило, защото така или иначе след подрязването на масата трябва отново да се провери гапа и да се регулира. Трябва да е 0.9 по спецификация, т.е. ще трябва доста да угъна масата, което означава, че ще я доближа отново до електрода.
Всичко по-горе по повод частта Side Gap.
Колкото до т.нар. индексиране - взимате свещта и поставяте контролни точки с маркер. На моите снимки (на втората снимка) се виждат тези марки.
Идеята е точката в горната част на керамиката да съответства (т.е. да е в едно съосие) с масата от долната част на свещта. Каква е целта - целта е когато свещта се завие в цилиндъра, тази точка от горната страна да сочи 6 часа. Или с други думи - масата трябва да е към изпускателния колектор, така че да не 'пречи' на постъпващата от всмукателния колектор горивна смес. Или с още по-други думи - по-голямата искра, централно насочена към горивната срещ да посреща потока. Теоритично би трябвало това да доведе до по-бързо и качествено възпламеняване, но според мен ефектът тук не е кой знае какъв. Но самата операция е толкова проста, че дори допускайки макар и минималния ефект, си заслужава човек да опита, защото.. просто не коства нищо.
Сега - едно уточнение - няма гаранция, че свещите и четирите ще се завият на 100% така, че всяка да е с маса към изпускателния колектор. За целта всяка свещ, една по една, започвате да я завивате във всеки цилиндър, докато си намерите цилиндъра, в който като се навие и затегне е най-близо до 6 часа.
При мен 2 от свещите са на 6 часа, една е на 7 часа, а последната подминава 7 и е към 8 часа. Но това беше най-добрият възможен вариант.
Утре ще монтирам всичко и ще споделя впечатленията си. Не очаквам някакви чудеса, но е общо взето 1 час играчка, никакви пари, предвид което си заслужава експеримента. Ако има ефект, евала. Ако не - здраве да е